British Airways en onderzoeksbureau ProdegeMR hebben 1.500 vliegtuigpassagiers ondervraagd over de etiquette in het vliegtuig. Het onderzoek is uitgevoerd in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. De resultaten vormen de ongeschreven gedragsregels voor in het vliegtuig.

Bij bijna alles wat we doen is er een aantal regels en voorschriften waar we aan moeten voldoen. Dat geldt ook als we aan boord van een vliegtuig stappen.

Maar de etiquette bij vliegen is wel wat ingewikkelder, omdat het gaat om mensen uit alle landen, van alle rassen en uit alle culturen. En dat zorgt voor verschillende inzichten over wat wel en niet te doen in een vliegtuig.

Dit zijn de resultaten van het onderzoek.


Van wie is de armleuning?

Foto: Reuters / Lucas Jackson

In het onderzoek is allereerst de aloude vraag gesteld over de armleuning. Van wie is die? Volgens 67% van de respondenten is het netjes om zelf één armleuning te gebruiken en de andere voor je buurman te laten.

Maar de meningen verschillen een beetje als het over de middelste stoel gaat. 47% van de ondervraagden in Groot-Brittannië en 42% van de mensen in de VS vindt dat de passagier op de middelste stoel recht heeft op beide armleuningen. Ongeveer de helft van de reizigers uit Italië, Frankrijk en Duitsland vindt dat de armleuningen in het midden moeten gaan naar degene die erom vraagt.


Moeten schoenen en sokken aanblijven?

Foto: British Airways

Voor sommige mensen is het uittrappen van de schoenen onlosmakelijk verbonden met vliegen. Sommige mensen vinden dat walgelijk, maar de meeste mensen vinden het prima. Uit het onderzoek blijkt dat 59% van de mensen geen problemen heeft met het uitdoen van schoenen. In Italië is het anders: daar vindt 75% van de ondervraagden het onacceptabel.

Maar terwijl het uitdoen van schoenen over het algemeen aanvaardbaar wordt geacht, gaat het uittrekken van sokken een stap te ver. Een overweldigende meerderheid van 87% vindt dat niet kunnen.


Is het oké om een praatje aan te knopen?

Foto: British Airways

Zelf denk ik dat er weinig dingen erger zijn dan urenlang op een vlucht te zitten naast een praatgrage buurman. En de meeste mensen in het onderzoek van British Airways zijn dat met me eens. 83% van de ondervraagden zegt dat een gesprek niet verder moet gaan dan "hallo" en een glimlach.

In de VS vindt 42% het onacceptabel om persoonlijke verhalen te delen. Volgens het onderzoek raden Britse ondervraagden aan om je te vriendelijk te excuseren dat je naar het toilet moet om onder een ongewenst gesprek uit te komen.


Moet je een slapende buurman wakker maken?

Foto: British Airways

Wat doe je als de passagier naast je in slaap is gevallen en jij wilt erlangs?

Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de reizigers het prima vindt om de buurman in dat geval wakker te maker en 40% voegt daaraan toe dat je dat moet beperken tot één keer per vlucht. Ongeveer een derde van de ondervraagden zegt over de buurman heen te klimmen als die diep in slaap is. En wat is dan een geschikte manier om te "klimmen"? 54% zegt dat je face-to-face over de buurman heen moet klimmen.

Moet je snurken negeren?

Foto: Sergio Dionisio / Getty Images

Wat als je buurman niet alleen slaapt, maar ook hard snurkt? Het is ongelooflijk, maar 66% van de ondervraagden zegt de snurkende buurman te negeren en het volume van de koptelefoon wat harder te zetten.

Maar 11% van de Amerikanen zegt de snurker in de zij te porren, terwijl 20% van de Britten zegt de buurman aan te stoten en te doen alsof dat per ongeluk ging.


Kun je op jacht naar een betere plek?

Foto: British Airways

Zelfs nu luchtvaartmaatschappijen beter worden om de vliegtuigcapaciteit goed te benutten en passagiers beter te verdelen, zullen er momenten zijn dat je op een heel volle rij zit aan boord van een half leeg toestel. Is het in die gevallen oké om op jacht te gaan naar een betere plek?

Volgens het onderzoek vindt 53% van de ondervraagden het prima om van stoel te ruilen als het cabinepersoneel daar toestemming voor geeft. Amerikanen vinden toestemming vragen belangrijk, 62% van de ondervraagden wacht op groen licht. Aan de andere kant zegt 38% van de Britten direct een lege stoel in te nemen zodra het 'fasten your seat belt'-lampje uit is.


De gouden regel voor de helderheid van je scherm

Foto: British Airways

Met steeds meer wifi- en streamingmogelijkheden aan boord komt het einde van de entertainmenstsystemen in zicht. Dat betekent dat smartphones en tablets het vermaak tijdens de vlucht gaan overnemen.

Dat brengt ons bij de vraag over de etiquette rond de helderheid van het scherm. Uit het onderzoek blijkt dat 92% van de ondervraagden vindt dat je je scherm moet dimmen als de lichten in het vliegtuig uitgaan.